Parohia Mogoseni-ieri si azi!

    SCURT ISTORIC AL PAROHIEI
   Parohia Mogoseni s-a infiintat in luna februarie 2009 ,cand vrednicul de pomenire Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu a  aprobat cererea credinciosilor din acest sat aflat pe Valea Somesului de a avea preot care sa savarseasca sfintele slujbe in fiecare Duminica si sarbatoare.
     Biserica din sat a fost zidita din piatra si sfintita in anul 1910 ,fiind resfintita si restaurata de mai multe ori pe parcursul timpului.In data de 6 Septembrie 2009 Preasfintitul Episcop Irineu Bistriteanul a savarsit resfintirea bisericii din Mogoseni,atunci fiind hirotonit si primul preot al acestei parohii.
      Preotul Ioan Balai a predat registrele noului preot care a avut sarcina de a face toate demersurile pentru a organiza noua parohie,inclusiv de a zidi o casa parohiala.
     Actualmente parohia numara aproximativ 225 de suflete,fiind un sat cu puternici radacini ortodoxe,cu traditii si obiceiuri pastrate cu devotament de locuitorii acestei asezari.


ACTIVITĂȚI ALE PAROHIEI NOASTRE




Preoții din cercul pastoral-misionar Mocod, coordonat de părintele Dan Vasile, s-au întrunit duminică, 16 octombrie 2016, în biserica Parohiei Mogoşeni, păstorită de părintele Alin Carafa, informează protopopiatul Năsăud. Soborul de preoţi a săvârşit Taina Sfântului Maslu, iar credincioşilor prezenţi la slujbă, părintele Darius Gavriloaie din Parohia Suplai le-a vorbit despre viaţa cumpătată pe care trebuie să o aibă creştinul, în această lume secularizată de astăzi, pornind de la viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, care este ocrotitoarea bisericii parohiale din Mogoşeni. Această activitate a cercului pastoral se înscrie în acţiunile propuse pentru anul acesta.

Cerc pastoral-misionar în Parohia Mogoşeni, Protopopiatul Năsăud

        
                                 
  Cubinecuvântarea Înalt Preasfinţitului arhiepiscop şi mitropolit Andrei, preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit duminică, 25 mai 2014, în Parohia Mogoşeni, din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 17.00, în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în prezenţa credincioşilor din această parohie, soborul celor 12 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Carafa Alin, au săvârşit Acatistul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. În cuvântul rostit la finalul slujbei acatistului, pr. Zinveliu Gavrilă de la Parohia Aluniş a vorbit credincioşilor despre corupţia materială şi corupţia spirituală. El a subliniat că de multe ori şi noi ne stricăm prin vorbele noastre, prin gesturile şi faptele noastre, şi aşa ajungem la corupţie spirituală, adică ne lăsăm subjugaţi de plăcerile acestei lumi şi uităm de importanţa sufletului. În încheiere, părintele paroh Carafa Alin a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi.
Acest eveniment de bucurie duhovnicească, care se încadrează în activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, este al doilea din anul acesta. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în duminica întâi după Rusalii, în Parohia Nimigea de Jos.


| Camelia STRUNGARI


Întâlnirea preoților din cercul pastoral-misionar Mocod



Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preoţii din cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, 21 septembrie 2014, în Parohia Floreşti din Protopopiatul Năsăud.
Începând cu ora 17.00, în biserica cu hramul „Sfânta Treime”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 11 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Creţa Ioan, au săvârşit Acatistul Sfintei Cruci. În cuvântul rostit la finalul slujbei acatistului, pr.  Alin Carafa de la parohia Mogoşeni a vorbit credincioşilor despre înţelesurile Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci şi a subliniat că „atunci când un creştin îşi aduce aminte de Cruce, îşi aduce aminte de lepădarea de sine, de o conştientizare a propriei sale cruci” pe care trebuie să o poarte cu demnitate. În încheiere, părintele paroh Creţa Ioan a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi.
Seara duhovnicească de la Floreşti continuă activitatea misionară a cercului preoţesc Mocod, aceasta fiind cea de a şasea întâlnire din acest an prin care Hristos este mărturisit în parohiile acestui cerc pastoral. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 20-a după Rusalii, în Parohia Chiuza, a declarat corespondentul Radio Renașterea în protopoipiatul Năsăud, pr. Cornel Coprean.


CERC PREOTESC MOGOSENI
Autor: Andreea Pâgleşan | Data: 22.09.2014 | Categorie: Religioase

PS Vasile Someşanul, la Mogoşeni


Preasfinţitul episcop Vasile Someşanul s-a aflat zilele trecute în mijlocul credincioşilor din Mogoşeni (comuna Nimigea), fiind întâmpinat cu emoţie de localnici şi de preotul paroh din sat, Alin Carafa. Preafinţitul a binecuvântat copiii la sosire, a stat de vorbă cu oamenii şi împreună cu un sobor de preoţi a oficiat slujba Sfintei Taine a Maslului. Un moment de linişte, de aleasă bucurie, dorit a se repeta cât de curând, după cum îşi doresc toţi cei care au fost prezenţi la biserica din localitate.


Colind în Casa Domnului
Ora 09:38:49
30 decembrie 2009
La fel ca în lăcaşurile de cult de pretutindeni, şi în Biserica din Mogoşeni (sat aparţinător comunei Nimigea) Naşterea Domnului a fost celebrată prin rugăciune şi cântări de slavă. Sfânta Liturghie oficiată de preotul paroh Alin-Toader Carafa a adus în sufletele tuturor creştinilor vestea cea bună, iar la finalul slujbei din 26 decembrie, câţiva elevi de la Şcoala Generală Dumitriţa, costumaţi în straie populare, au susţinut un frumos concert de colinde şi cântece de Stea lângă bradul împodobit în Casa Domnului. "A fost o atmosferă înălţătoare", spune preotul paroh, care le transmite tuturor creştinilor un an nou cu pace şi bună învoire.
Camelia STRUNGARI
Sărbătoare în suflete
13:17:09 din data de 07 aprilie 2010
Săptămâna Luminată a adus bucurie în sufletele creştinilor din Mogoşeni şi prin frumoasele pricesne cântate la biserică de copiii din sat. Cei prezenţi la Sfânta Liturghie în zilele de sărbătoare au avut ocazia să asculte cântările religioase având ca temă Învierea Domnului. "Cinstiţi creştini şi preaiubiţi, poftiţi, poftiţi să ne primiţi / A Înviat Hristos din morţi... - astfel a răsunat biserica parohiei păstorite de preotul Alin Carafa, copiii aducând vestea bună a Învierii Mântuitorului.
Camelia STRUNGARI